Нещо би могло да започне този вторник

el coche

Нито улицата е както винаги, нито съседите – обичайно бърборейки помежду си на опашките в пазарите – днес не говорят за вечните теми. Повдигат веждите и показват на Север, докато правят предсказания, кой ще бъде избран в северноамериканските урни. Не си спомням да съм преживяла такава гюрултия около кубинските президентски избори през миналия февруари.

Обущарят от моята сграда е взел своето решение за един от кандидатите, а старицата, която продава цветя е поставила значка на блузата си с Обама. Нашата скучна траектория с двама президенти за петдесет години изостря любопитството ни към чуждите избори. Също така знаем, че решението на избирателят от САЩ се отразява и тук и то не метафорично, като размахване на крилата на една пеперуда в Амазония. Паричните преводи, които позволяват на хиляди семейства да се доберат до края на месеца пристигат основно от другия бряг, където живее една част от този Остров и въпреки обидите, „червеи”, „продажник на отечеството” и „мафиоти” не можаха да ги отстранят от нашите емоционални и фамилни връзки. Самата политическа дискусия на нашите управляващи ще загуби своята ефективност, ако не определят ролята на САЩ като на враг. Никога както днес съдбата на Куба не е била така очевидно отделена, и въпреки това зависеща от това което ще се случи на деветдесет мили от тук.

Затова всички ние очакваме, кой ще е победителят този вторник 4 ноември. Тези които имат деца, които могат да ги посетят един път на три години, вярват, че кандидата демократ ще облекчи пътуванията до Острова. Други залагат на твърдата ръка на републиканците, които да успеят да направят пробива, който ние очакваме десетилетия. Пред несигурната прогноза за това което се случва в нашата страна, има такива които твърдят, че резултатът от днес може да тласне или обърне – окончателно- колата на реформите в Куба.

Аз бих предпочела да я бутаме ние самите, но много малко искат да сменят заниманието си на пророци с трудната задача да се направи така, че нещата да се случат. Към този час, когато пиша това писмо ми се струва, че капризното транспортно средство на промените, е аварирало до тротоара на улицата. Имам своите съмнения, че случилото се този вторник, ще го тласне да се задвижи.

About these ads

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s