Агрикултури с къс период на производство

Илюзиорнирните решения, които се назоваваха „ Реколта от захар 10 милиона „ (“zafra de los diez millones”), „Селскостопански пояси около Хавана „ (“cordón de La Habana”) или „Хранителен план” (“Plan alimentario”), днес се трансформираха в други утопии като „Енергийна революция”( Revolución Energética), „Оптимизация на производството” (perfeccionamiento empresarial), „Петрол от акваторията на Голфа” (petróleo en las aguas del Golfo) или „експорт на човешки капитал” (exportación de capital humano). Всичките те са инфантилен опит, да се излекува с едно лекарство агонизиращата кубинска икономика.

Спомням си за множество от тези неуспели химери, тези които трябваше да елиминират глада създавайки „Микроджетс-плантации от банани” в които аз самата с особена интензивност участвах. Бях в една прогимназия в полето, която носеше името „Народна Република Румъния” въпреки че през 1991 год. Чаушеску и Елена вече бяха отдавна екзекутирани. Работех в тези бананови плантации, които ни служеха като мотел за да правим любов, оправдавайки се, че са по-чисти от общежитието. Корените се напояваха от хиляди малки тръбички – от там и наименованието „микроджет”-през цялото време. Растенията имаха огромни и безвкусни плодове, чиято обвивка се пропукваше от непропорционалното напрежение от вътре. В нашите чинии това водно ястие не можеше да задоволи глада ни, както и да извади страната от кризата.

След ураганите се появи новата Фата Моргана във вида на мокрите банани от моето юношество. Наричат го с евфемизъм „Агрикултури с къс период на производство” което означава приоритет на култури като лук, чесън, цвекло вместо други култури изискващи по- дълъг вегетационен период и грижи. Тази агростратегия се надява да напълни празните щандове на пазарите и да успокои възбудения кубински народ. Зъбите, които искат да захапят „Юка” вместо листо от „Ореган”, трябва да се съобразят със плодовете на необходимостта.

Страхувам се, че това временно средство ще се превърне в постоянно и капризният ананас – изискваш месеци между неговото засяване и консумация – ще бъде заменен от трите реколти на китайското зеле.Извинявайте за недоверието, но дългият каталог от икономически и аграрни провали не ми дава основание, че ще уцелите.

About these ads

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s